您的位置:网站首页 > 教学科研 > 正 文

化学化工学院学术报告

【来源:兰州大学化学化工学院 | 发布日期:2017-07-04 】     【选择字号:

应兰州大学化学化工学院邀请,澳大利亚新南威尔士大学 (The University of New South WalesUNSW) 化学院赵川教授来我校进行学术交流并作学术报告,欢迎感兴趣的师生参加。

报告题目:New Electrochemical Materials and Methods for Water Splitting and Ionic Liquid-Based Sensors

报告时间:75日(星期三)下午300

报告地点:第二化学楼101报告厅

报告摘要

Electrolytic water splitting holds the promise for global scale storage of renewable energy, e.g., solar and wind in the form of hydrogen fuel, enabling the continuous usage of these diffusive and intermittent energy sources when used together with fuel cells.  Nevertheless, the widespread application of water splitting technology has been severely constrained by the use of precious metal catalysts. This presentation will introduce our recent progress in developing nanoporous, non-precious material-based water splitting catalysts, as well as our strategies for enhancing the efficiency of these catalysts to a level comparable to that of precious metal catalysts.

The presentation will also introduce novel miniaturised ionic liquid systems. Ionic liquids have demonstrated applications in many fields of chemistry. However, most of these applications suffer from one intrinsic drawback: high viscosity of ILs, which leads to poor mass transport in ILs, limiting their performance and applications in wider areas. The miniaturisation of ILs to the micro and nano scale brings enhanced mass transport rate of dissolved molecules and significantly improved efficiency over macro systems.

赵川教授简介

澳大利亚新南威尔士大学 (The University of New South WalesUNSW) 化学院终身教授,现任皇家澳大利亚电化学会主席,澳大利亚ARC Future Fellow;曾任澳大利亚ARC Australian Research Fellow, 第四届亚太离子液体大会主席。澳洲Zenogen公司创始人,澳洲皇家化学会,美国化学会,国际电化学会会员。2010年入选中科院百人计划,20062010,澳大利亚蒙纳士大学 (Monash University)化学院高级研究员,ARC绿色化学中心研究员20022006年,德国奥尔登堡大学(Carl von Ossietzky Universit?t Oldenburg) 化学系博士后。19962002,西北大学化学系硕士,博士。

赵川教授的研究兴趣包括纳米电化学技术及其在清洁能源,气体传感及仿生器件中的发展与应用。具体研究课题包括电化学储能(电解水制氢,燃料电池),离子液体,气体传感器,人工耳蜗(Cochlear) 。近年发表高水平研究高水平论文百余篇,其中包括Nature Comm. 3 篇,PNAS 1篇,J. Am. Chem. Soc. 4篇,Angew. Chem. Int. Ed. 4篇,以及多篇热点论文和高引用频率排行论文。其科研成果多次被包括新华社在的国际主流新闻媒体报道,获国际发明专利4项,澳大利亚发明专利5项,其中四项都已成功商业化, 其制氢专利项目2016年首期入选科技部首个海外高科技火炬创新园。